Vattendunkar & Vattenflaskor - Överlevnad

Vattendunkar & Vattenflaskor


Tillgång till rent och drickbart vatten är grunden i all överlevnad. I en situation där du inte har tillgång till rent kranvatten behöver du en vattendunk eller vattenflaska för att kunna hämta och förvara vatten samt för att kunna rena det. Har du några frågor? Kontakta oss.


Lifesaver Jerrycan 20000
LifeSaver® Jerrycan innehåller LifeSavers berömda filtreringsteknik som tar bort al...
3595 kr
10
Lifesaver Jerrycan 10000 Ljusblå
LifeSaver® Jerrycan innehåller LifeSavers berömda filtreringsteknik som tar bort al...
2875 kr (3195 kr)
Köp
Info
LifeSaver Cube 5L
Ett robust och bärbart vattenfilter som kan leverera 5 000 liter rent vatten för familje...
1595 kr
Köp
Info
13
Lifesaver - Liberty
Vi introducerar den NYA LifeSaver® Liberty™, världens första och enda portabl...
fr. 1395 kr (fr. 1595 kr)
Lifesaver Liberty EVA Resefodral
LifeSaver Liberty ™ EVA resefodral är en robust och elegant väska för din Lif...
395 kr
Köp
Info
Lifesaver Liberty Väska Svart
LifeSaver® LIBERTY™ väska - Svart
395 kr
Köp
Info
Vattendunk ihoptryckbar 10L - 15L - 20L
Denna ihoptryckbara robusta vattendunk tar minimalt med plats, eftersom innehållet i kannan b...
fr. 149 kr
Hos oss på milar.se hittar du vattenreningsprodukter för vandring och krissituationer. Tillgång till rent och drickbart vatten är grunden i all överlevnad. En människa klarar sig relativt länge utan mat, men bara några dagar utan vatten. Vårt sortiment består av olika varianter av vattendunkar anpassade efter flera olika behov. Att tänka på när man köper en vattendunk är att anpassa den efter ert behov och hur ni har möjlighet att förvara dem. Tänk på att om ni köper vattendunkar som rymmer till exempel 20 liter vatten så kommer de väga 20kg när de är fyllda med vatten. Då blir de inte så enkla att hantera så vi rekommenderar därför att man ska ha mindre dunkar om man vill kunna flytta dunken. Då man rekommenderar att man behöver minst 3 liter vatten per person och dygn så får ni räkna ut hur många dunkar ni behöver hemma beroende på hur många ni är och hur länge ni vill kunna ha beredskap för.I ett läge där dricksvattnet slås i delar av samhället är det tänkt att din kommun ska ställa ut tankar med vatten på utvalda ställen. Du bör därför ha några vattendunkar att bära hem vatten i. Samma sak gäller om om du istället väljer att hämta vatten i en sjö eller flod för att rena hemma. Har du ont om plats för tomma dunkar erbjuder vi smidiga ihoptryckbara vattendunkar. För att vara självförsörjande i några dygn bör alla hushåll ha minst 20 liter vatten per person hemma.

 

Tillgång till vatten för er krisberedskap


Enligt de rekommendationer som finns behöver man minst 3 liter vatten per dygn. Vatten behövs främst för att kunna dricka det men även för matlagning och hygien. Vid elavbrott kan vattnet sluta rinna ur kranen rätt snabbt då el behövs för att vattenverken ska kunna fungera. Då det kan gå så snabbt som någon timme då vattnet slutar fungera i vissa bostadsområden så är det kommunens uppgift att ordna med dricksvatten vid olika så kallade tappställen. Beroende på plats och situation kan vatten köras ut i särskilda tankbilar alternativt att speciella hämtställen sätts upp. För att då kunna ta hem vatten från dessa ställen behövs vattendunkar eller vattenflaskor.

Hur länge kan man lagra vatten?


Vatten klarar sig normalt länge vid förvaring i en vattendunk. Det är svårt att säga exakt hur länge men så länge det inte smakar eller luktar illa är det normalt tjänligt att dricka. De faktorer som påverkar detta är vattnets kvalitet som man fyllt på vattendunkarna med, var vattnet förvaras i och hur rent det var när man fyllde på. Tänk på att förvara vatten i vattendunkar som är avsedda för dricksvatten och det går även att använda vanliga PET-flaskor. Se till att de förvaras svalt och mörkt så håller de längre. Ett riktmärke kan vara vid vattenförvaring att om man tappar upp vatten av bra kvalitet i en ren dunk och sedan förvarar den mörkt och svalt är att vatten håller sig cirka 6 månader. För att vara på den säkra sidan kan man byta ut vattnet oftare än så.

Rena vattnet innan man häller det i vattendunken


Allt vatten som inte direkt kommit från en pålitlig vattenkälla, till exempel kommunens vatten måste man vara försiktig med då det kan innehålla parasiter eller bakterier. Det finns även en risk för virus (vattenburet) men normalt är det inte ett problem här i Sverige såvida man inte tar vatten nära ett avlopp eller liknande. Men för att undvika att det vatten man tänkt sig långtidsförvara hemma inte ska vara förorenat kan man rena vattnet innan man fyller på det i sin vattendunk. Det finns flera olika sätt att göra det. Något som alla enkelt kan göra är att koka vattnet innan man tappar det på dunk, men det finns även vattenfilter och vattenreningstabletter som man kan använda för detta. Tänk på att vattenreningstabletter ger en viss bismak som inte alla uppskattar. Vi har även vattendunkar och vattenflaskor från LifeSaver som renar vattnet. Läs mer om vattenrening här.